Maxell grundades 1960 i Ibaraki, Osaka. Den 18 mars 2014 börsintroducerades bolaget på Tokyo Stock Exchange. Namnet maxell kommer av ”maximum capacity dry cell” och Maxells kanske främsta produkt idag är just batterier men även andra typer av lagringsmedia. Men i den här artikeln ska vi behandla deras främsta produkt genom tiderna, kassettbandet. Häng med!

Maxell blown away guy
Maxell – Blown Away Guy från den berömda reklamen i Rolling Stone magazine 1980

Historiskt sett har de nog trots allt varit mest kända för sina produkter inom inspelningsbar media, de har tillverkat VHS band, audio kassettband samt inspelningsbara CD och DVD skivor.

Under höjdpunkten av kassettbandets popularitet hölls Maxells audio kassetter i hög aktning. De producerade några av de finaste exemplen tillgängliga. Prestandan hos XLII-S (CrO2) och MX (rena metallpartiklar) kassetterna ansågs av många ljudentusiaster vara det ultimata resultatet i tiden före den digitala heminspelningen.

På åttiotalet blev Maxell närmast en ikon inom popkulturen med sin mycket populära reklam allmänt kallad ”Blown Away Guy”.

https://youtu.be/Zjf5pdJJ44Q

Reklamkampanjen skapades av reklamaren Lars Anderson och började som tryckt reklam i tidningen Rolling Stone 1980 . Den debuterade som tv-reklam 1981 och sändes i princip under hela 80-talet.

Maxell’s audio kassetter tillverkades i 46, 60, 90, 100, 120 och 150 minuters längd.

Om denna guide till Maxell kassetter

Att försöka katalogisera alla Maxell kassettband med alla uppdateringar de gjorde är ett jätteprojekt så det tänker jag inte ge mig in på. Det finns andra som gjort. Det skiljer sig dessutom mellan olika marknader som Japan, USA och Europa. Vintagecassettes.com är en bra resurs för detta. Men vi ska i alla fall ta oss en titt på deras kassettproduktion då det är en av de bästa.

De första audio kassetterna Maxell gjorde kom ut 1967 och jag tvivlar på att de är av intresse för någon annan än samlare. Om man planerar att faktiskt använda kassetterna ska man nog inte sträcka sig längre bak än 70-talet men kanske ändå hellre 80-talet.

Maxell bandguide
Maxell bandguide

Personligen har Maxell alltid varit mina kassettfavoriter. När jag var ung på tidigt åttiotal så tilltalades jag av deras design och jag har aldrig blivit besviken på deras prestanda även om jag använt många andra märken som Sony och TDK också. Nu ska det klargöras att jag inte är någon audiofil även om jag under hela mitt liv lyssnat oerhört mycket på musik. Jag störs inte av lite knaster i vinylskivor men jag drar gränsen vid svajande kassetter. Däremot är det ju trevligt att kunna använda sig av kassetter som återger musiken på bästa sätt.

Maxell musikguide
Maxell musikguide

Maxell’s kassetter i urval

Maxell UR är nog den kassett som har sålt mest och varit i produktion längst. Det är en Normal bias kassett, alltså typ I. Det är ett fullt funktionellt vardagskassettband.

Maxell UR

Maxell kassettband 1978-1983

Under denna period så började Maxell få till ok kvalitet på sina kassetter. Här följer några exempel på kassetter från denna period.

LN: Low Noise. Detta är den lägsta nivån av basic kassetter i serien. Typ I. En föregångare till UR.

UD: Ultra Dynamic. Detta var under många år en storsäljare för Maxell. Funkade bra från röstinspelningar till att kopiera LP skivor. Typ 1.

Maxell UD cirka 1982-83

UD-XLI: Detta var det första högklassiga kassettbandet från Maxell. Typ I.

UD-XLII: Detta var maxells svar på CrO2 banden, ett ”Chrome likvärdigt” alternativ. Det är förfadern till det senare XLII. Typ II.

Maxell UD-XLII cirka 1978-83

MX: Redan runt 1979 lanserade man sitt första Typ IV/Metal kassettband.

I en ständigt ökande konkurrens uppdaterade och utökade man ständigt sitt utbud och existerande produkter. 1981 utökade man sitt utbud med sina första ”audiofil” kassetter vilket resulterade i att man erbjöd både typ I och typ II. De nya XLI-S (typ I) och XLII-S (typ II) introducerades.

UD-XL och MX serierna fick uppdaterad packetering och grafik.

Maxell Kassettband 1983 – 1985

Under denna period har Maxell lyckats med seriös kvalitét på sina kassetter och alla dessa har blivit ordentligt uppgraderade.

LN: Detta är fortfarande en baskassett för budget behov.

UD: Fortfarande en bra kassett men den har spelat ut sin roll som en grundpelare i Maxells lineup.

UD-XLI: Ett nästan red-oxide band men med bättre ljud än tidigare version.

UD-XLII: Började bli det populäraste maxellbandet. En bra mix av funktion och pris.

XLI-S: Det bästa typ I bandet fram till denna tidpunkt. Men det led av svag marknadsföring samt att marknaden bara talade om ”high bias” och metal vid den här tiden.

XLII-S: Den bästa typ II kassetten som fanns att få tag på.

MX: En riktig kraftkassett som var lämplig för all ljudupptagning inklusive live-inspelningar.

Maxell kassettband 1984 -1985

En mellanperiod när produktutbudet var på väg att förändras.

UR: UR tar över LN som baskassett typ I men inte längre ett mediokert ”red-oxide” band.

UR-F: Detta är en lustig kassett. Den skulle vara bättre än UR men sämre än UD, och sanningen att säga så fanns det nog inte så mycket marknadsutrymme däremellan. Så det blev en kortlivad historia.

XLII: Ett mellanstadium mellan UD-XLII och det som skulle bli XLII. I övrigt identiskt med UD-XLII.

XLI: En prototyp för nya XLI. Identiskt med tidigare UD-XLI men med ny visuell design.

XLII: En andra prototyp för XLII med enda skillnaden att den har ny packetering.

Maxell kassettband 1985 – 1988

Nu har vi kommit fram till den absoluta höjdpunkten i tiden för kassettband i allmänhet. Det representeras väl av Maxell.

UR: Fortfarande baskassett, typ I.

UDS-I: Ultra Dynamic Super typ I. I Europa kallades denna UD-I. Den uppdaterade efterföljaren till UD. Ett mycket bra kassettband för denna klass. Lämpligt för allt från röstinspelningar till kopiering av LP skivor.

Maxell UD-I cirka 1986

UDS-II: I Europa kallades denna UD-II. En typ II kompanjon till UDS-I. Bra typ II entry level. Inget märkvärdigt.

Maxell UD-II cirka 1985-88

XLI: Efterföljaren till UD-XLI. Ett högpresterande typ I band. Tyvärr så var det ganska svag efterfrågan förmodligen beroende på att det fanns en typ II motsvarighet så tillverkningen upphörde 1987. Detta har medfört att denna variant av XLI är ett av de mest sällsynta kassettbanden av Maxell och genererar därför ofta lika höga värden på ebay som metal kassetter.

XLII: Denna förbättrade variant av XLII är nu Maxells bäst säljande kassettband. Ett otroligt användbart kassettband som kan användas i princip till vilken typ av inspelning som helst. Den här versionen av XLII är förmodligen den mest eftertraktade av både samlare och genuina användare idag.

Maxell XLII cirka 1985-86

XLI-S: Det bästa typ I bandet i serien. Högpresterande. Delar sin sällsynta samlarstatus med XLI.

XLII-S: Det bästa typ II bandet. Precis som med XLII så är denna version förmodligen den mest uppskattade av samlare och användare för sin ypperliga ljudkvalitét.

Maxell XLII-S cirka 1986-87
Maxell XLII-S cirka 1986-87

MX: Inte mycket förändrat från tidigare version. En fantastiskt fin kassett som hanterar det mesta med bravur.

1986 förde med sig diverse utseendemässiga förändringar och introduktionen av SSPA: Super Silent Phase Accuracy kassettskal. De lanserade även den udda UDX-II kassetten som var en lågpresterande typ II kassett.

Maxell kassettband 1988 – 1991

Under denna period nådde kassetten höjden av sin popularitet, sen dess har det gått utför. För de allra flesta kassetterna här representerar de de bästa versionerna av deras serier.

UR: Fortfarande en baskassett men ett helt ok typ I alternativ.

UDI: Efterföljare till UDS-I. I princip samma kassett med nytt utseende.

Maxell UDI cirka 1991-92

UDII: Efterföljare till UDS-II. I princip samma kassett.

XLII: Såldes i mängder så är hyffsat lätt att få tag på till ett bra pris. Ett mycket höpresterande typ II alternativ.

XLI-S: Uppdaterat utseende och paketering. I övrigt samma kassett som föregångaren från 1986.

XLII-S: Detsamma gäller för denna som för XLI-S. Ett fantastiskt typ II band.

MX: Metal kassett.

MX version II: Trots att det är ett Metal band så håller det inte lika hög kvalitét, oklart varför Maxell lanserade detta 1990.

MX-S: Introducerades hösten 1990. Det här är inget annat än en marknadsföringsgimmick. Namnet och paketeringen är det enda som skiljer denna kassett från den vanliga MX.

Maxell fortsatte att producera kassetter åtminstone ett årtionde till men denna artikel handlar främst om det glada 80-talet så jag slutar här. Värt att nämnas är Metal Vertex, som i reklamen omnämndes ”If God ever speaks to you, this is the tape to record it on”. Hur det nu är med den saken så är det ingen tvekan om att det var ett extremt bra kassettband.

Här nedan följer lite scannad produktinformation om några olika maxell kassetter:

Maxell XLII-S cirka 1980-82
Maxell XLII-S cirka 1980-82
Maxell XLI-S cirka 1980-82
Maxell XLI-S circa 1980-82
Maxell UL cirka 1980-82
Maxell UL cirka 1980-82
Maxell UD-XLI cirka 1980-82
Maxell UD-XLI cirka 1980-82
Maxell UD-XLII cirka 1980-82
Maxell UD-XLII cirka 1980-82
Maxell MX cirka 1980-82
Maxell MX cirka 1980-82

Referenser:

https://www.tapeheads.net/threads/the-maxell-cassette-tape-collection.285/

http://vintagecassettes.com/maxell/maxell.htm

https://www.cassettecomeback.com/search?q=maxell

Samt min egen samling av kassetter och gamla Maxell broschyrer.

Relaterade artiklar:

Inspelningsbara kassettband – en guide för nybörjare

De olika typerna av inspelningsbara kassettband